Tako zanimiv izraz, kot je duhovna inteligenca, verjetno tudi v vas sproža številna vprašanja in pomisleke, zato bom v tem prispevku poskusila na kratko predstaviti bistvo sicer obsežnega področja osebnega in duhovnega razvoja.
Predvsem v poslovnem svetu je duhovnost še vedno tabu. Tudi sama sem k znanju, ki ga danes delim z drugimi, pristopila z veliko skepse. Danes pa sem goreča zagovornica in kljub temu, da »orjem ledino« predvsem v poslovnem svetu, to počnem zato, ker vem, kako zelo nam te veščine pomagajo pri številnih vsakdanjih izzivih.
Najpogosteje se srečujem z dvomi in predpostavkami, da gre verjetno za »instant recepte”, ki preko skrivnih mističnih sil zagotavljajo neverjetne uspehe. 😊 Druga najpogostejša so vprašanja o tem, kakšna religija se skriva v ozadju te duhovne prakse.
Naj vas pomirim, da ne gre niti za mistiko, niti za katerokoli religijo. Model je znanstveno podprt in temelji na številnih multidsiciplinarnih študijah. Duhovna inteligenca je versko nevtralna, pristopi so univerzalni in pomenijo konkretno delo na sebi, na svojem osebnem in duhovnem razvoju.

Definicija čustvene inteligence v nadaljevanju predstavlja rezultat, končni cilj, proti kateremu stremimo. Kako blizu boste prišli, je popolnoma odvisno od vas. Od vaše trenutne stopnje razvoja in od tega, kam želite priti ter koliko ste za to pripravljeni narediti.


»Duhovna inteligenca pomeni sposobnost, da se vedemo z modrostjo in sočutjem, hkrati pa ohranjamo notranji in zunanji mir (neomajnost), ne glede na okoliščine.«

V tej definiciji so trije pomembni deli:

Vedenje

Beseda “vedemo oz. obnašamo” je ključna. Duhovna inteligenca govori o tem, kako se obnašamo – kako se dejansko odločamo in delujemo – v vsakdanjem, stresnem svetu, v interakciji s »težkimi« ljudmi in situacijami.
Skoraj vse glavne svetovne verske tradicije, filozofije in psihologije spodbujajo razvoj razumevanja drugih in prijaznosti. V verskih tradicijah je to običajno izraženo v neki obliki zlatega pravila: “Ravnajte z drugimi tako, kot bi želeli, da drugi ravnajo z vami.” To od nas zahteva, da razvijemo minimalno raven samozavedanja in zavedanja drugih, da lahko jasno vidimo sebe in razumemo vpliv svojih dejanj na drugega (čustvena inteligenca).

Ljubezen

Beseda “ljubezen” sicer v definiciji ni neposredno navedena, in to z dobrim razlogom. Ljubezen je postala zelo površna beseda. Pravimo, da imamo radi svoje otroke in da imamo radi sladoled. Ljubezen je beseda z veliko pomeni, ki jo je ravno zato težko pravilno uporabiti za usposabljanje v duhovni inteligenci. Obstaja več definicij ljubezni, toda najbolj elegantna prihaja z Vzhoda, kjer pravijo:


»Ljubezen je ptica z dvema kriloma: eno krilo je sočutje, drugo krilo modrost … če manjka katero od kril, ptica ne more leteti.”


Zato definicija duhovne inteligence namesto besede ljubezen, vključuje besedi modrost in sočutje. Modrost je najvišja stopnja razvoja intelekta (glave). Sočutje je najvišja stopnja razvoja čustvene inteligence (srca). Tako visoko razvito vedenje vodi v mojstrstvo medosebnih odnosov.

Ohranjanje “notranjega in zunanjega miru

Ko smo v stiski, jezni ali vznemirjeni, se aktivira naš limbični sistem, številne funkcije neokorteksa izgubijo dotok krvi in s tem svojo učinkovitost (več o tem se učimo na delavnicah čustvene inteligence). Z drugimi besedami, ko si dovolimo vznemirjenje, ne moremo dostopati do naših višjih možganskih funkcij in tako izgubimo razumsko perspektivo. Močna dejanja prihajajo iz mirnega uma.

Ljudje z visokim nivojem duhovne inteligence imajo veliko energije. Poveča se njihova učinkovitost, ki izhaja iz tega, da se limbični sistem ne aktivira več, ko se je treba odzvati na stresno situacijo.
Dodatna prednost tega notranjega mirnega stanja je manj stresa, večja odpornost in več energije, ki je na voljo za vodenje. Ko se ljudje na zunaj zdijo mirni, v notranjosti pa se čustveno razburjajo, postanejo izčrpani in izgoreli. V intenzivnem in konfliktnem okolju je sposobnost, da ostanemo mirni od znotraj navzven, resnična prednost. Tako stanje nam omogoči sprejemanje bolj kakovostnih odločitev in spretnejše vedenje v medosebnih odnosih.

Duhovna inteligenca ni gensko pogojena. Gre za skupek spretnosti, veščin, ki jih lahko ciljno razvijamo. Na delavnicah za vodje in za posameznike spoznavamo orodja duhovne inteligence, ki nam učinkovito pomagajo izboljšati poslovne ali zasebne odnose.