Obvladajmo Ego, obvladajmo konflikte

9 korakov za preprečevanje in lažje reševanje konfliktov

ooo

»Kakovost odnosa ni odvisna od števila konfliktov, pač pa od tega, kako se nanje odzovemo.«

– Se v konfliktu borimo za svoj prav ali iščemo rešitev, ki bo ustrezala obema? –

–  Je naša komunikacija med prepirom razumna in spoštljiva, ali impulzivna in celo žaljiva? –

– Kako lahko nestrinjanja prebrodimo na čim bolj miren, strpen, sočuten in moder način? –

V vsakem odnosu slej ko prej pride do nestrinjanj, različnih pogledov, želja in posledično do konfliktov. Konflikt ne pomeni nujno vpitja in glasnega prerekanja, lahko se tudi kujamo, imamo “tihe dni”, se ravnamo po svoje in ignoriramo partnerja … 

Vsi poznamo te situacije in nobenemu v njih ni prijetno. A dejstvo je, da ko nam uspe pomiriti svoj ego in mirno razrešiti vzrok spora, se vsi počutimo dobro. Lahko celo bolje, kot če do spora ne bi prišlo, saj nam je uspelo narediti korak naprej k boljšemu partnerstvu. 

Konflikti so koristni in potrebni, da lahko prebrodimo razlike in se uskladimo v rešitvah, ki ustrezajo obema. Naučimo se jih voditi na konstruktiven in miren način. 

Predstavitev delavnice

Če želimo izboljšati svoje odnose in lažje upravljati konflikte, moramo biti pripravljeni na spremembe pri sebi. Zavedati se moramo, da bomo samo z obvladovanjem svojih notranjih mehanizmov in zavestno izbiro svojega odziva, lahko vplivali na boljši izid prepira. 

Na delavnici torej ne bomo spreminjali partnerja, ampak bomo delali na tistem področju, na katero imamo največji vpliv: na sebi.

Spoznali bomo 9 korakov, ki vodijo do mirnega, sočutnega in modrega reševanja konfliktov:

korak
Pritisni "STOP"
Prvi korak je najlažji za razumevanje in najtežji za izvedbo. Ali smo sposobni v trenutku, ko vzplamti prepir in nas prevzamejo močna čustva, pritisniti na "STOP" in narediti kratek premor, preden reagiramo? Kaj s tem dosežemo in zakaj je to pomembno?
1
korak
korak
Zadihaj
Preden se odzoveš, uporabi dihalno tehniko, s katero umiriš svoj nezavedni obrambni odziv in omogočiš razumu, da se pridruži pogovoru. Kako pravilno zadihati in kako vemo, če tehnika deluje?
2
korak
korak
Zaprosi za pomoč
Katero je ključno vprašanje, ki ga postavimo v svojih mislih, ki bo naredilo dramatičen preobrat v našem odzivu? Kaj se takrat zgodi?
3
korak
korak
Opazuj svojo reakcijo
Naučimo se opazovati svoje telo, čustva in misli, kako se odzovejo na nevarnost konflikta. Kakšni so naši fizični znaki, ko se napetost stopnjuje? Kako se pri tem počutimo? Kaj si takrat mislimo o partnerju? Zakaj je to pomembno in kako nam lahko pomaga preprečiti konflikt?
4
korak
korak
Prepoznaj in pomiri svoj Ego
Kaj je Ego, zakaj je koristen in zakaj nam v konfliktu običajno ne koristi? Je Ego tisti, ki ga pravzaprav povzroči? Kako ga prepoznamo, obvladamo in pridobimo moč nad lastnim odzivom?
5
korak
korak
Odkrij izvor svoje reakcije
Tisto, kar razdraži mene, lahko partnerju ne povzroča nobenih težav, in obratno. Zakaj je to tako in kako se dokopljemo do izvora svojih reakcij? Z razumevanjem notranjega dogajanja pridobimo moč nad lastnimi čustvi in izberemo boljši odziv.
6
korak
korak
Poglej skozi drugo okno
V konfliktu običajno krivimo druge za svoja čustva. Je to res tako? Kako pa vidi zadevo naš partner? Kako lahko na situacijo pogledamo z drugega zornega kota? Kaj bi nas vodilo pri tem, da bi ravnali tako, kot trenutno ravna naš partner? Naši občutki so neposredno povezani s tem, kakšno zgodbo smo si ustvarili sami. Naš pogled ni edini pogled. Ali dopuščamo možnost, da je pogled drugega celo boljši od našega?
7
korak
korak
Nauk in hvaležnost
Iz vsake situacije se lahko nekaj naučimo o sebi in o drugih. Kaj je nauk, ki ste ga potegnili iz tega konflikta? Za katera spoznanja in rešitve ste lahko hvaležni? Kako vam bo to pomagalo v nadaljnjih odnosih?
8
korak
korak
Izberi inteligenten odziv
Inteligenten odziv pomeni, da smo ga zavestno izbrali, da ni voden s strani Ega, da vključuje pogled obeh strani in da je namenjen iskanju rešitve, ki bo sprejemljiva za oba. Odziv, ki je miren, moder, sočuten in usmerjen v skupno dobro.
9
korak

Trajanje V ŽIVO

2 x 6 pedagoških ur

Trajanje ONLINE

3 x 3 polne ure

Kaj boste pridobili?

Delavnica je osnovana na veščinah čustvene in duhovne inteligence, zato boste zagotovo naredili konkreten korak naprej v svojem osebnem razvoju in medosebnih odnosih. Pomagala vam bo, da boste: 

 • Lažje obvladali čustvene reakcije pri sebi in drugih
 • Povečali potrpežljivost
 • Hitreje prepoznali znake potencialnega konflikta
 • Preprečili marsikateri konflikt
 • Mirno in razumno usklajevali medsebojna nesoglasja
 • Ob vas se bodo vaši bližnji počutili bolj slišane in razumljene
 • Vodili boste bolj kakovostne, ljubeče, sočutne odnose s svojimi bližnjimi
 • Razvili boste sposobnost videti pozitivne rešitve v težkih situacijah
Komu je delavnica namenjena?

Vsem posameznikom in parom, ki se želijo naučiti, kako lahko obvladajo svoje reakcije v konfliktnih situacijah in tako prispevajo k boljšim medsebojnim odnosom. Priporočljivo je, da:

 • imate že vsaj osnovno znanje čustvene inteligence,
 • se vsaj malo ukvarjate z osebnim razvojem,
 • se zavedate, da boste spremembe dosegli le z delom na sebi,
 • se delavnice udeležite skupaj s partnerjem (ni pa obvezno).

“Kar zalivamo, to raste”. Če si želite mirnejšega reševanja sporov in lepših, bolj ljubečih medsebojnih odnosov, toplo vabljeni!

"Naši odnosi so naše zrcalo. Sliko lahko izboljšamo le z delom na sebi."

Bi radi mirno reševali konflikte in izboljšali vaše odnose?

Kliknite na spodnji gumb in si zagotovite vaš termin.

Veselim se vašega klica ali sporočila.
Mojca

Zakaj sodelovati ravno z mano?

Ker verjamem, da za izboljšave ni nikoli prepozno. Tudi sama bi danes, z današnjimi znanji in izkušnjami, marsikaj naredila drugače. Sem žena, mama najstnikoma, hčerka, sodelavka, prijateljica. Vse vloge, v katerih vam pomagam izboljšati odnose, tudi sama živim. In tudi moji odnosi niso bili - ter še danes niso - popolni. Daleč od tega.
Kar pa je drugače med nekoč in danes je to, da se zdaj zanje zavestno potrudim. In iz prve roke vam lahko potrdim, da se vsak vložen napor bogato obrestuje!

100% ODKRITOST

Najprej vas dobro spoznam, da vidim, če in kako vam zares lahko pomagam. Če to lahko storim bolje kot konkurenca, vam to povem. Drugače vas usmerim drugam. Moj cilj je vaše popolno zadovoljstvo.

LASTNE IZKUŠNJE

Programe sem razvila na podlagi lastnih izkušenj, se učila na svojih napakah in ni potrebe, da isto pot uberete tudi sami. Izkoristite moje napake, da preprečite vaše!

PRAKTIČNI PRIMERI

Vse, kar učim, podkrepim s številnimi praktičnimi primeri in poskrbim za to, da udeleženci nove pristope razumejo, sprejmejo in jih navdušim za izboljšave.

Konkretni rezultati + PRESEŽEK

Stranke pri meni najbolj cenijo to, da pridejo do konkretnih rezultatov, da moje obljube niso prazne, zato ostajamo v stikih še dolgo po zaključenem sodelovanju. Vedno upravičim vaše zaupanje in poskrbim, da tisto, kar dobite, preseže vaša pričakovanja.

Vlaganje vase je najboljša investicija.

Kdaj ste nazadnje naredili nekaj res dobrega za vaše odnose?

In kakšno kavo radi pijete? 🙂 Vabim vas na prijetno, predvsem pa zelo koristno druženje v dobri družbi ob dobri kavi! Dober namen ni dovolj za uspeh. Gremo v akcijo!

Tedenski e-mail nasveti

+ BREZPLAČEN E-PRIROČNIK

Brez skrbi, vaš e-mail naslov je na varnem. Tudi jaz ne maram spam-a. Rada pa imam uporabne nasvete. Zato boste že ob prijavi prejeli brezplačen e-priročnik

4 KORAKI ZA LAŽJE OBVLADOVANJE IMPULZIVNIH REAKCIJ V ODNOSIH